20-06-11

Boomschors: de voordelen op een rijtje

Dat het gebruik van boomschors de groei van onkruid tegengaat, is reeds langer geweten maar er zijn nog verschillende andere voordelen. In tijden van droogte en lange warme periodes met veel zon, droogt de grond uit waardoor vaak en regelmatig gesproeid zou moeten worden. Echter als u een laag boomschors aanbrengt, beschermt deze de grond tegen uitdroging; het vocht blijft beter vastgehouden door de grond.

Zeker als u een grotere tuin heeft en zelf weinig tijd om dagelijks te sproeien in de lente- en zomermaanden, kan u best een laagje boomschors aanbrengen. Er bestaan verschillende soorten maar alle soorten beschermen de bodem tegen uitdroging bij een voldoende dikte (+/- 10cm).


Andere voordelen bij het gebruik van boomschors is dat u zich veel geld en tijd bespaart omdat de schors enkele jaren de groei van onkruid voorkomt. U hoeft dus zelf veel minder tijd uit te trekken om te tuinieren of hoeft geen honderden euro's uit te geven om de tuinman een paar keer in het jaar te laten onkruid verwijderen.

Het is een zeer dankbaar product omdat u ook snel resultaat ziet; een gemiddelde tuin van 50m² bijvoorbeeld ziet er op een voormiddag totaal anders uit door een laagje van 10 cm boomschors aan te brengen! Boomschors op zich is dan ook licht materiaal dat vlot hanteerbaar is; iedereen kan dit eenvoudig plaatsen.

Tenslotte helpt de boomschors, door het natuurlijke composteringproces, de structuur van de bodem te verbeteren. Een beetje kalk aanbrengen voor dat u de boomschors aanlegt voorkomt ook dat de bodem 'zuur' zou worden. Kalk vind u doorgaans in ieder tuincentrum bij u in de buurt.

Vermits boomschors ook een 100% natuurlijk restproduct is, de bomen worden niet gekapt voor de boomschors maar voor het hout in de eerste plaats waarbij de schors niet interssant is voor de houtindustrie, is er geen extra "belasting" voor het milieu. Integendeel, u gebruikt geen milieu-onvriendelijke sproeistoffen meer!

09:10 Gepost door Jules Seringen in Boomschors | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boomschors, onkruid, onkruid verwijderen, schors, uitdroging |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.