10-02-12

Teveel tuinonderhoud? Gebruik dan boomschors!

Wanneer kiezen voor boomschors? Als u, bij gebrek aan groene vingers, zelf niet veel tijd aan het onderhoud van uw tuin wil spenderen, dan bent u genoodzaakt om ofwel een partij in te schakelen voor het tuinonderhoud ofwel moet u investeren in onderhoudsvriendelijke toepassingen die u voor langere tijd van onderhoud vrijwaren.

Er bestaan hiervoor enkele producten waaronder onkruidverdelgers; een aantal grote nadelen moet zeker wel in beschouwing genomen worden bij deze soort onkruidbestrijding: de kostprijs (in functie van te behandelen oppervlak..), en de te herhalen behandelingen over een jaar om onkruidvrij te blijven.

Uit ondervinding is gebleken dat dit een zeer dure en milieuonvriendelijke optie is desondanks veel gebruikte bio-afbreekbare producten; laat u niets wijsmaken mensen; er zit altijd een spoorelement in dat schadelijk is voor de bodemstructuur! Laten we boomschors eens van nader bekijken. 

 


Een ander alternatief is dus het plaatsen van boomschors op een - bij voorkeur - onkruidvrije ondergrond. Een laag van een 10-tal cm is voldoende om een goede werking te verkrijgen voor het ondrukken van de groei van het onkruid. Indien u dit wenst kan u ook eerst anti-worteldoek plaatsen, zodat er een nog betere afdichting wordt gecreërd.

Worteldoek kan u ook gebruiken indien u onkruid heeft staan en u ziet er tegenaan om dit eerst te gaan verwijderen. 
Door het doek "verstikt" het onkruid als het ware en als er nadien de boomschors wordt opgeplaatst, heeft u een verzorgde "finishing look". 

U kan in het gamma boomschorsen kiezen tussen verschillende soorten, afmetingen en kleuren. Naargelang u smaak en kleurnuances die u graag in de tuin ziet terugkomen, zorgt boomschors ervoor dat u voor langere tijd (tussen 2-5 jaar) een minimum aan tuinonderhoud heeft en dit zonder frequente herhalingen.

Omdat boomschors een 100% volwaardig natuurlijk alternatief is, helpt u ook een stuk mee aan een gezonder evenwicht omdat u géén chemische verdelgers gaat toepassen en omdat  boomschors afkomstig is van de houtverwerkende industriën die geen toepassing hebben voor de schorsen maar waar de tuinen in België wel mooier mee gemaakt kunnen worden!

Tenslotte is het financiele afweging ook niet onbelangrijk; u bespaart op tuinonderhoud en dit verschillende jaren op rij.
Het is de investering in het begin dus meer dan waard!

 

10:28 Gepost door Jules Seringen in Boomschors | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boomschors, onkruid, schorsen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.