26-03-14

Alternatieve bodembedekker; boomschors.

Als tuinliefhebber ben ik graag in de weer om alles zo proper mogelijk te houden, iets wat niet altijd even gemakkelijk is vooral wanneer de seizoenen aanbreken waarin de groei van planten en bloemen volop bezig zijn. Tot voor enkele jaren terug was ik verwoed bezig met dagelijks het onkruid selectief te verwijderen, maar dit werd me tezeer een opgave dis ging ik op zoek naar een oplossing voor deze vervelende en tijdrovende bezigheid. Met boomschors kreeg ik niet alleen minder tuinonderhoud maar ook de tijd die ik nu kon doorbrengen om te genieten van mijne hof was welkom! 


Ik koos dus uiteindelijk voor franse boomschors om de reden dat deze het langst blijft liggen vooraleer hij vergaat. Met de kleinere sortering (10-20) kon ik de tuinperken netjes afwerken en kwamen de borders ook meer tot hun recht. 

schors, onkruid, onderhoud tuin, boomschors

Het plaatsen van de boomschors ging - in verhouding tot de tijd die ik vroeger stak in het wieden - zeer vlotjes. Ik denk dat ik een 5m³ op een voormiddag in mijn eentje verspreid had in de tuin. Wetende dat ik hierdoor enkele jaren een minimum aan onderhoud heb, kan ik boomschors alleen maar aanraden!  

Er zijn meerdere soorten bodembedekkers waaronder ook plantgoed maar het nadeel hiervan vond ik dat het na enkele jaren zo overwoekerd dat het eigenlijk terug op niets trekt! En geloof me; bodembedekkers verwijderen met wortel die enkele jaren hebben kunnen groeien; daar ziet ge pas u peren mee af zenne! 

Dus geef mij maar boomschors; Op 5 jaar tijd kost me dat welgeteld 80€ per jaar en enkele uurtjes kruien tegenover UREN onkruid wieden of massa sproeimiddel gebruiken.. dat was geen optie voor mij! Bovendien was het ideaal om mijn ecocheques die ik nog had liggen op te gebruiken..

De commentaren zijn gesloten.